torstai 22. marraskuuta 2007

Trilobiitteja ja atomipommeja


Muutama päivä sitten aamulla heräsin jälleen kerran siihen kun postinjakajani soitti ovikelloa. Mustahiuksinen postinjakaja piti sylissään isoa pakettia Yhdysvalloista. Kyseinen paketti sisälsi jälleen kerran fossiileja. Tehdessäni etikettejä nimilappuja trilobiiteille, huomasin jotain erikoista. Eräs fossiileista oli löydetty nimittäin hieman erikoisemmasta paikasta. Löytöpaikka oli Nevadan autiomaa. Tässä sikäli ei ole mitään erikoista, mutta kyseinen trilobiitti oli löydetty paikalta, jossa Yhdysvallat muutama vuosikymmen sitten räjäyttelivät testausmielessä ydinaseita.

Ensimmäisenä ajatukseeni hiipii radioaktiivinen säteily. Entä jos trilobiitti olisikin saastunut? Totesin, että jos trilobiittini olisi ollut maanpinnalla esillä atomipommin räjähdyksen aikana, niin tuskin se olisi pysynyt ehjänä. Lisäksi kyseisellä paikalla siviilit ja turistit nykyään käyvät päiväretkellä, joten vaaraa alueella ei ole ilmeisesti. Ei edes Yhdysvalloissa olla niin väliinpitämättömiä omien kansalaistensa turvallisuudesta. Päätin kysäistä varmuudelta asiaa myös Säteilyturvakeskukselta. Näin he vastasivat minulle:

Hei, Ilmeisesti olette ostanut kyseiset fossiilit ettekä ole itse niitä kerännyt. Luultavimmin on siis varmistettu, ettei niissä ole merkittäviä määriä ydinkokeiden tuottamia radioaktiivisia aineita ennen myytiä. Viranomaiset USA:ssa ovat tarkkoja ja he varmasti myös valvovat, mitä Nevadan koealueella saa kerätä ja mitä ei. Ymmärtääkseni Nevadan testausalueella järjestetään nykyisin jopa opastettuja kierroksia, joten räjähdyksissä syntyneet radioaktiiviset aineet alueelta ovat pääosin hävinneet puoliintumisaikansa mukaisesti.

En tunne fossiileja mutta ilmeisesti niitä löytyy joistain geologisista kerrostumista, lähinnä sedimenttikivistä, joten luultavimmin ne olivat suojassa räjäytysten aiheuttamalta radioaktiiviselta pölyltä. Säteily ei "tartu" esineisiin, radioaktiiviset aineet sitä vastoin voivat tarttua esim. pölyn kautta. Lisäksi Suomen rajoilla on säteilyportteja, jotka paljastavat jos maahan yritetään tuoda laittomasti radioaktiivisia aineita sisältäviä tuotteita. Pitäisin siis hyvin epätodennäköisenä, että omistamissanne fossiileissa olisi terveydelle haitallisia määriä radioaktiivisia aineita.

Ei kommentteja: