tiistai 24. kesäkuuta 2008

Kreikassa tapahtunutta


Eilen iltana kotiuduin Kreikasta kotiin. Matka oli aikamoinen monella tavalla. Maanjärjistyksiä koettiin kaksi kappaletta, joista toinen oli 6,5 richterin asteikolla ja toinen 5,7 richteriä.
Jälkimmäinen tuntui meillä paremmin järistyksen keskuksen ollessa vain 30-40 kilometrin päästä meistä (Tripoliksesta). Kyseinen järjistys tapahtui noin kello 4:58 aamuyöstä. Järistys herätti kaikki hotellissa olleet ja siitä tulikin seuraavan päivän puheenaihe.

Kaivaukset Arakhamitaista meni hyvin. Esine- ja rakennuslöydöt olivat sellaisia mitä odotettiinkin. Kaivauspäivät olivat todella pitkiä, sillä ne kestivät noin 12 tuntia, eikä vapaapäiviä ollut kuin 1 kappale. Käytännössä siis kolmen viikon työt tehtiin kahdessa viikossa. Lisäksi taukoja oli vain 1 kappale, joka oli noin 20-30 minuutin ruokatauko päivässä. Lämpötila oli alimmillaan noin +30 asteen tietämillä ja korkeimmillaan se oli +38 astetta. Nestettä siis virtasi.

Arakhamitain luonto oli outo suomalaisen silmille. Erilaiset paarmat olivat suurin vaiva. Ampiaiset, mehiläiset ja herhiläiset myös yrittivät myös tehdä tuttavuutta. Liskot ja käärmeet olivat myös lähes päivittäin läsnä tavalla tai toisella. Suurin huolenaihe oli hietakyy, joka on Euroopan myrkyllisin käärme joka kaivauspaikan korkeudella (noin 8000 mpy) on aktiivinen päiväeläin. Hietakyyn myrkky tappaa aikuisen ihmisen noin vajaassa tunnissa ilman vastalääkettä. Myrkky on teholtaan noin 70 kertaa tappavampi kuin kotimaisen kyyn.

Ei kommentteja: